عصر نمایشگاه- نمایشگاه، جلوهگاه نواندیشیها و ارائه تازههاست و این در حالی است که خود نمایشگاه با بهرهگیری از تکنیکهای فراصنعتی، به دیدگاه و ساختارهای جدید دست مییابد و به کمک این ساختارهای جدید، به آموزش بازدیدکنندگان ادامه میدهد و خدمات مدرنی را به آنها ارائه میدهد. اینگونه خدمات پیشرفته، ابتدا در نمایشگاه جهانی هانوفر ۲۰۰۰ آلمان، سپس در نمایشگاه جهانی آیچی ۲۰۰۵ ژاپن و متعاقبا در نمایشگاه جهانی شانگهای ۲۰۱۰ چین و بالاخره در نمایشگاه جهانی ۲۰۱۵ میلان ایتالیا در اختیار شرکتکنندگان و بازدیدکنندگان قرارگرفت.
به گزارش پایگاه خبری«عصر نمایشگاه»، در نمایشگاههای جهانی یادشده، موارد ذیل به وضوح مشاهده شد که این موارد متعاقبا در نمایشگاههای بینالمللی تخصصی 17 سال اخیر نیز دیده شدهاند:
1. به شرکتکنندگان کارتهای هوشمند داده میشود که معرف نام و نشانی شرکتکننده، کشور متبوع شرکتکننده، غرفه شرکتکننده و سالنی که این غرفه در آن قرار دارد، است. بدیهی است که روی کارت، عکس دیجیتالی شرکتکننده و اثر انگشت الکترونیکی او وجود دارد که میتواند با شخص ارائهدهنده کارت مطابقت داده شود.
2. به بازدیدکنندگان، کارتهای یکروزه یا چهارروزه و در نمایشگاههای جهانی، ششماهه فروخته میشود. این کارتها به صورت دیجیتالی طراحی و تولید شدهاند و امکان سوءاستفاده از آنها وجود ندارد.
3. در ورودی نمایشگاهها، نامنویسی الکترونیکی صورت میگیرد و مشخصات بازدیدکنندگان و اهداف آنها از بازدید از نمایشگاهها مشخص میشود. اینگونه اطلاعات، متعاقبا در ارزشیابی نمایشگاهها مورد استفاده قرار میگیرد.
4. در نمایشگاههای جهانی که در آنها کشورها به برپایی غرفههای خاص و اختصاصی مبادرت میورزند، بازدیدکننده، ضرورتا باید نام و شماره کارت خود را در یک دستگاه الکترونیکی وارد کند که در این ارتباط شماره کدی در مانیتور مشخص میشود که پس از واردکردن شماره کد، در غرفه باز میشود و بازدیدکننده به سالن وارد میشود.
5. راهنماهای تصویری و نوشتاری سالنها، بدون استثنا الکترونیکی هستند. البته عوامل غرفه در سالن حضور دارند و در پارهای از موارد، بازدیدکنندگان را راهنمایی میکنند.
6. بعضی از کشورهای شرکتکننده در غرفههایشان از ربات استفاده میکنند که البته در حقیقت میخواهند بازدیدکننده را با تکنولوژیهای برتر خود آشنا کنند.
7. نورپردازی غرفهها به صورت استروبلایت است، بدین معنی که با قرار گرفتن بازدیدکننده در یک بخش از فرش دیجیتالی، یکی از دیوارهای غرفه روشن میشود و اطلاعات مورد نیاز درباره غرفه و کشور صاحب غرفه را در اختیار بازدیدکننده قرار میدهد.
8. در نورپردازیهای خاص از نوعی نرمافزار ویژه استفاده میشود.
9. در غرفههای نمایشگاههای بینالمللی و جهانی، صفحات الکترونیکی ویژهای وجود دارند که به صورت لمسی، اطلاعات طبقهبندیشده نمایشگاهی را در اختیار بازدیدکننده قرار میدهند.
10. سینمای 360 درجهای کنترلشده توسط سیستمهای کامپیوتری و نرمافزاری که دیدگاه بسیار وسیعی را در چشمان بازدیدکننده مینشاند.
11. ماشینهای خودپرداز در نمایشگاهها، پول و موادغذایی بستهبندی شده را در اختیار متقاضیان قرار میدهند.
پارکهای فناوری اطلاعات و ارتباطات | اطلاعات و ارتباطات از عناصر اصلی توفیق در فعالیتهای تجاری دنیای امروز هستند. در دنیای مدرن، مراکز ارتباطات بینالمللی یا همان پارکهای اطلاعات و ارتباطات به منظور دستیابی به مرکزی برای برقراری ارتباطات و به دستآوردن اطلاعات در مقیاسی بینالمللی، در نقاط مختلف کشورها برپا شدهاند. ترکیب اجزای مختلف این مجموعه بهگونهای است که تمامی امکانات مورد نیاز برای ایجاد ارتباطات مهم تجاری، علمی، فرهنگی و اجتماعی را ممکن میسازد و بستری برای پیادهسازی سریع یک سیستم ارتباطی مناسب بین نهادها، سازمانها، شرکتها و مردم است. برپایی پارکهای فناوری اطلاعات و ارتباطات در نمایشگاههای بینالمللی و جهانی در حقیقت نقطه اصلی فراهمسازی ارتباطات رودرروست که در تقویت تجارت بینالمللی از طریق نمایشگاهها، نقش مهمی را بازی خواهد کرد.
اهم اهداف پارکهای فناوری اطلاعات و ارتباطات به شرح زیر است:
1. کمک به افزایش کارایی بازرگانی بینالمللی و انجام مبادلات با روشهای مدرن منطبق با استانداردهای جهانی.
2. ایجاد پایگاه اطلاعرسانی تجاری، صنعتی و شهری و مراکز اطلاعات بازرگانی بینالمللی به روشهای حضوری و آنلاین.
3. جذب شرکتکنندگان در نمایشگاههای بینالمللی به عنوان اعضای پارکهای فناوری اطلاعات و ارتباطات با هدف دریافت آخرین اطلاعات تجاری بینالمللی.
4. ایجاد فضایی برای تجاریسازی فعالیتهای تحقیقاتی.
5. برقراری شرایطی برای همافزایی همکاریها.
6. جذب استعدادهای متخصص در زمینه فناوری اطلاعات و ارتباطات با هدف بالابردن سطح ارزش افزوده دانشهای تخصصی پارکهای اطلاعات و ارتباطات نمایشگاهها.
7. فراهمکردن زمینههای بازاریابی بینالمللی برای شرکتکنندگان در نمایشگاههای بینالمللی تخصصی.
تجارت الکترونیک (E _ Commerce) | تجارت الکترونیک یکی از گستردهترین زمینههای بهکارگیری ITC است و مهمترین مقوله مورد توجه این فناوری نیز خواهد بود. به طورکلی، لفظ «تجارت الکترونیک» به انجام کلیه مبادلات تجاری بازارسازی، بازاریابی، دریافت سفارش، فروش، پرداخت و دریافت پول، مبادله الکترونیکی کالاها و خدمات، مبادله الکترونیکی سهام، مشارکت مجازی در بورس، تنظیم و امضای قراردادهای تجاری و... به صورت الکترونیکی اطلاق میشود. تجارت الکترونیک، از این پس در نمایشگاههای بینالمللی، نقش بس والایی خواهد داشت و کاربرد جهانی نمایشگاهها را دوچندان خواهد کرد. انجام امور مرتبط با تجارت بین شرکتکنندگان و بازدیدکنندگان به صورت الکترونیکی با توجه به سرعت پردازش و سرعت انتقال بالای دادهها، باعث تسریع روند انجام معاملات و مبادلات و استفاده بهتر از فرصتهای زودگذر در یک بازار رقابتی خواهد بود.
تجارت الکترونیک با هدف سرعتبخشیدن و تسهیل روند تجارت و نفوذ در بازارهای جدید، نقش خواهد داشت. مهمترین خدماتی که تجارت الکترونیک میتواند در نمایشگاهها ارائه کند، عبارت خواهند بود از:
1. راهاندازی و مدیریت سایتهای الکترونیکی.
2. ارائه خدمات پولی، بانکی و بیمهای به صورت الکترونیکی.
3. دسترسی آسان شرکتکنندگان در نمایشگاههای بینالمللی تخصصی به بانکهای اطلاعات بازرگانی.
4. ارائه خدمات مشاورهای در امور بازاریابی الکترونیکی.
5. تشکیل جلسات اینترنتی که در حقیقت بخشی از وبینارها هستند.
6. ایجاد ارتباطات صوتی و تصویری با کیفیت خوب با مراکز مرتبط با فعالیتهای تجاری در اقصی نقاط جهان.
7. برپایی دفاتر موقتی و دائمی مجازی.
8. ارائه اینترنت و تلفنهای اینترنتی.
9. تامین و تضمین امنیت مبادلات تجاری الکترونیکی.
10. برقراری ارتباط با مراکز معتبر تایید هویت و صدور گواهی امضای دیجیتالی.
11. تهیه ویزا، رزرو هتل و تنظیم برنامه ملاقاتها برای شرکتکنندگان، بازدیدکنندگان و میهمانان.
خدمات بانکی و بیمهای | بانکداری الکترونیکی، اصلیترین نیاز برای برقراری تجارت الکترونیک است. چنین زیرساختهایی با استفاده از سیستمهای بدون سیم را ضرورتا باید در نمایشگاههای بینالمللی تخصصی آینده کشورها بهوجود آورد و از آنها به بهترین طریق ممکن بهرهبرداری کرد. در همین ارتباط، میتوان شبکه بین بانکی و بیمهای را نیز دایر کرد که این شبکه میتواند خدمات ذیل را ارائه دهد:
1. خدمات، بانکداری الکترونیکی
2. خدمات پرداخت به روش ATM
3. مدیریت و کنترل مالی سایتهای تجارت الکترونیک
4. برقراری ارتباط با موسسات مالی و اعتباری بزرگ، صندوقهای سرمایهگذاری و...
5. برقراری بانکهای اطلاعاتی قیمتها و ارزهای مختلف، سهام بورس و...
6. مدیریت کلیه اطلاعات مربوط به انجام مبادلات و معاملات.
جهانگردی الکترونیکی | به جهانگردی و قابلیتهای آن از دو دیدگاه میتوان توجه کرد. نخست، جهانگردی که به منظور انجام یک فعالیت تجاری خاص و خصوصا مرتبط با فعالیتهای پارکهای فناوری اطلاعات و ارتباطات به ویژه اینکه در یک نمایشگاه بینالمللی فعالیت کند، اقدام به سفر میکند؛ و دوم، جهانگردی به عنوان یک صنعت و خدماتی که به طور عام به جهانگردان ارائه میشود. بدین ترتیب، خدمات ذیل در این مجموعه قابل ارائه است:
1. ویزای الکترونیکی (پس از هماهنگیهای لازم با مقامات صدور ویزا) به صورت کاملا الکترونیکی و بدون نیاز به حضور فیزیکی
2. رزرو جا و تنظیم ملاقاتها قبل از سفر
3. آشنایی با جاذبههای توریستی شهری که نمایشگاه در آن برپا میشود
4. تهیه بلیت به صورت الکترونیکی
5. دسترسی به بانکهای اطلاعاتی تفریحی، سیاحتی، تجاری، حمل و نقل، رستورانها و...
خدمات نمایشگاهی | سازمانهای نمایشگاههای بینالمللی در دوران جدید، باید بخشی از خدمات نمایشگاهی خود را به صورت الکترونیکی و آنلاین ارائه کنند. سازمانهای نمایشگاهی، نهادهایی گسترده و دارای ارتباطات وسیع با سازمانها و نهادهای دیگر، شرکتهای خصوصی و تعاونی، شرکتکنندگان و بازدیدکنندگان هستند، بنابراین نمیتوانند بهرهبرداری از فناوری اطلاعات و ارتباطات را در رابطه با ارائه خدمات از نظر دور دارند. دسترسی سازمانهای نمایشگاههای بینالمللی به زیرساختهای مناسب، زمینه خوبی را برای ارائه خدمات مبتنی بر ITC برای اینگونه سازمانها مهیا میسازد. با استفاده از ITC، نمایشگاههای بینالمللی، به راحتی میتوانند خدمات الکترونیکی را ارائه کنند و در مقابل، کنترل بیشتری به شرح ذیل را بر زیرمجموعههای خود اعمال کنند:
1. مدیریت و کنترل ساخت و ساز غرفهها در سالنها و فضای باز. در این ارتباط، مسئولان نمایشگاه میتوانند با اختصاص سالنی به عنوان «سالن خدمات الکترونیکی»، نقشهها و مدارک را دریافت و مجوزهای نهایی ساخت غرفهها را صادر کنند. در این سالن خدمات الکترونیکی، میتوان بانک اطلاعات نمایشگاهی را نیز راهاندازی کرد.
2. برقراری ارتباطات الکترونیکی با شرکتکنندگان
3. ارتباط واحدهای مختلف سازمان نمایشگاهی با یکدیگر برای اعمال نوعی از مدیریت نمایشگاهی هماهنگ و متمرکز
4. اطلاعرسانی و آموزشهای نمایشگاهی به صورت آنلاین.
نیازهای زیرساختی | برای ارائه خدمات پیشگفته، ایجاد زیرساختهای سختافزاری لازم برای پاسخگویی به نیازهای برنامههای خدماتی و فراهمکردن دسترسی آسان و فراگیر برای همه شرکتکنندگان و بازدیدکنندگان، اولین و مهمترین قدم است. بدیهی است که برای ایجاد این زیرساختها، مجوزهای لازم باید از دولتها گرفته شود:
_ شبکه فیبر نوری
شبکه فیبر نوری با پهنای باند بسیار وسیع، تضعیف بسیار کم و قابلیت پوشش مسیرهای طولانی، از مهمترین الزامات یک مجموعه نمایشگاهی برای فراهمکردن امکانات برقراری ارتباطات نمایشگاهی در مقیاسهای شهری، ملی و جهانی است. بنابراین، هر سازمان نمایشگاهی باید در وهله نخست به یکی از شبکههای فیبر نوری کشوری وصل شود.
_ ارتباطات ماهوارهای
ایجاد یک لینک ماهوارهای برای ارسال و دریافت اینترنت یا اطلاعات دیگر، یکی از بهترین راههای ارتباط سازمانهای نمایشگاههای بینالمللی با جهان است. گستردگی ارتباطات نمایشگاههای بینالمللی در سطح بینالمللی، ایجاب میکند که اینگونه سازمانها از چنین امکانات ارتباطی برخوردار باشند تا علاوه بر پوشش نیازهای بسیار وسیع خود، نیازهای شرکتکنندگان و بازدیدکنندگان را نیز پوشش دهند.
_ شبکه دسترسی بدون سیم
توزیع دسترسی عام به خدمات و منابع اطلاعاتی از طریق ارتباطات مخابراتی نظیر خطوط تلفن، فیبرهای نوری و خدمات DSL و... از مهمترین عوامل دستیابی مجموعههای نمایشگاهی به اهداف مرتبط با اطلاعرسانی خود هستند، زیرا چنانچه شرکتکنندگان و بازدیدکنندگان و افراد مرتبط دیگر نتوانند به خدمات ارائه شده و اطلاعاتی که این سرویسها فراهم میکنند، دسترسی داشته باشند، طبیعی است که ارائه خدمات، منحصر به محدوده فیزیکی سایت نمایشگاهی خواهد بود و این امر با ویژگیهای نسل جدید خدمات مخابراتی از جمله از بین رفتن فواصل فیزیکی، همخوانی نخواهد داشت.
* مولف: خوارزم مدرس
دانلود با کیفیت