عصر نمایشگاه- نمایشگاهها رویدادهای بازاریابی هستند که معمولا بر اساس بخش صنعتی مرتبط، تقسیمبندی و زمانبندی میشوند. در این رویدادها محصولات و نوآوریهای هر صنعت یا بخشی از بازار توسط شرکتهای مختلف که غرفهدار نامیده میشوند به نمایش گذاشته شده و خریداران علاقهمند و مشارکتکنندگان صنعتی(بازدیدکننده) را هدف قرار میدهند. نمایشگاهها معمولا توسط دولت، اتاقهای بازرگانی، انجمنهای صنعتی یا شرکتهای نمایشگاهی متخصص سازماندهی میشوند.
به گزارش پایگاه خبری «عصر نمایشگاه»، نمایشگاهها محیط تعاملی در زمان حقیقی فراهم میسازند که عرضه و تقاضا را در صنعتی خاص گرد هم میآورند. آنها شکلگیری و رشد بازارها و زیرمجموعه بازارها را ترویج میکنند و بهراحتی میتوان 3 نقش اقتصادی در نمایشگاهها شناسایی کرد: تبادل کالا، به اشتراک گذاشتن اطلاعات و ترویج محصولات و سازمانها. نمایشگاهها در شکلهای مختلف برگزار میشوند.
نمایشگاهها بهشدت با یکدیگر تفاوت دارند؛ برخی تخصصی هستند، برخی عمومی. برخی بر صنعتی خاص و برخی بر کالاهای مصرفکننده متمرکز هستند. برخی محلی و برخی بینالمللی هستند. برخی خریداران را هدف قرار میدهند و برخی فروشندگان را. جدول زیر طبقهبندی وسیعی از نمایشگاهها ارائه میکند:
فرصتها و چالشهای مشارکتکنندگان
نمایشگاهها برای مشارکتکنندگان خود هم فرصت و هم چالشهایی را مطرح میسازند:
فرصتها برای مشارکتکنندگان
• مرور سریع بازار
• کاهش عدم قطعیت در خصوص بازاری ناشناخته
• ایجاد روابط تجاری و تاثیرگذاری بر شرکای تجاری بالقوه
• قرار گرفتن در مرکز توجه عموم
• ترویج محصولات و خدمات
چالشهای مشارکتکنندگان
• انتخاب رویدادها و مکانهای صحیح برای مشارکت
• افزایش پیچیدگیهای لجستیکی در نتیجه افزایش فاصله جغرافیایی
• هزینه تهیه بروشورهای خاص رویداد، کارکنان، طراحی غرفه و غیره
• تعیین اهداف شفاف مشارکت
نمایشگاهها و بازاریابی
نمایشگاهها شکلی از ترویج محصول هستند؛ زیرمجموعهای از بازاریابی ترویجی. آنها به شرکتها این امکان را میدهند تا تحقیقات بازار را انجام دهند و خود را ترویج کنند. برخی نمایشگاهها به شرکتها اجازه میدهند تا محصولات خود را به فروش برسانند. آنها به شما امکان میدهند تا محصولات خود را تبلیغ کرده و برای شرکت خود و محصولات آن شهرت مثبت ایجاد کنید. همچنین جایگاهی هستند که میتوانید با مشتریان بالقوه خود ارتباط برقرار کنید و به شکل رو در رو فروش داشته باشید (ارتباط فروش شخصی با بازاریابی مستقیم). نمایشگاه شبیه بازار است؛ فروشگاهی بزرگ که میتوانید همه مایحتاج خود را از یک محل تهیه کنید. بازاریابی در نمایشگاه به یک محل و بازه زمانی کوتاه تقلیل مییابد.
ما قویا نمایشگاهها را توصیه میکنیم
نمایشگاهها یکی از بهترین کانالهای بازاریابی موجود هستند که در آنها خریداران و فروشندگان طی چند روز گردهم میآیند تا محصولات خود را به نمایش بگذارند و از محصولات جدید مطلع شوند و به کسب و کار بپردازند. هیچ کانال تجاری دیگری وجود ندارد که چنین موقعیت بازاریابی قوی و کارآمدی را ایجاد کند
نمایشگاهها برای همگان مناسب نیستند
متاسفانه نمایشگاه برای همه مناسب نیست. شاید برای صنعت خاص شما در کشوری خاص نمایشگاه مناسبی وجود نداشته باشد. نمایشگاهها گزینههای گرانی هستند و شاید فراتر از ظرفیت مالی شما باشند (شاید بهتر باشد که نه به عنوان غرفهدار بلکه به عنوان بازدیدکننده در نمایشگاه شرکت کنید). مشارکت در نمایشگاههای بینالمللی راهی موثر برای نمایش محصولات به بازارهای صادراتی است. از جمله مزایای آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد: متمرکز بودن مخاطب، ارتباطات رودررو، فرصت دستیابی به رقابت و آشنایی با شرکای تجاری جدید. مشارکت در نمایشگاه در مقایسه با سایر روشهای فروش و ترویجی شیوهای ثمربخش برای تولیدکنندگان محصولات برای ورود به بازار خارجی است. زیرا تبلیغ از طریق پست مستقیم، تبلیغ در جراید عمومی و مجلات تخصصی یا حتی آگهی تلویزیونی هم گران و هم نسبتا غیرهدفمند هستند. بدون شریک یا نماینده بومی برای توزیع محصولات، بازاریابی مستقیم برای فروشنده محصول غیرعملی میشود. تجارت الکترونیکی که به شدت در دسترس همگان قرار میگیرد هنوز روش عملی برای بسیاری از تامینکنندگان در کشورهای در حال توسعه نیست. برعکس، نمایشگاهها میتوانند خریداران را در ارتباط مستقیم با توزیعکننده یا نماینده تجاری قرار دهند.
بخشی از طرح کسب و کار
اما باید به این نکته اشاره شود که شرکت در نمایشگاه باید یکی از اهداف عمده طرح جامع کسب و کار باشد و صرفا حضور در نمایشگاه هدف تلقی نشود. اهداف کوتاهمدت مانند صرف نمایش کالا برای پوشش هزینههای نمایشگاهی باید به شدت منع شوند زیرا کاملا زیانبخش هستند. طرح کسب و کار که به خوبی سازماندهی و تنظیم شده شامل برنامه بازاریابی است که با سایر روشهای دستیابی به مشتریان موجود و بالقوه یکپارچه عمل میکند. این روشها عبارتند از ماموریتهای تجاری، سفرهای شخصی برای فروش محصول یا خدمات، مکاتباتی که به دنبال آن ارسال نمونه و بروشورهای تبلیغاتی ارسال میشود، تماسهای تلفنی و دسترسی جهانی از طریق اینترنت توسط استفاده از ایمیل و وبسایت. موسسات پشتیبانی تجاری میتوانند برای هماهنگی این فعالیتهای مختلف کمک کنند.
غرفهداران نمایشگاه با توجه به تجربه محدودی که در بازاریابی برای صادرات دارند، احساس آرامش بیشتری خواهند داشت اگر بخشی از یک غرفه ملی باشند تا اینکه به صورت مستقل شرکت کنند. هزینههای مشارکت کم نمیشود اما دولتها و سازمانهای ملی و بینالمللی، منابع بالقوه تامین سرمایه هستند. بهعلاوه این موسسات غالبا کمک فنی و آموزش عملی در روشهای مشارکت و حضور در نمایشگاه را ارائه میکنند.
آمادهسازی زمینه
مشارکت در نمایشگاه نسبتا ساده به نظر میرسد اما مانند هر کار دیگری، زمینه باید به درستی آماده شود. بدین معنا که روشهای مناسبی مقرر شود، مثلا:
• انتخاب محصولات مناسب برای بازارهای منتخب
• تضمین کیفیت صحیح محصول
• تعیین قیمتها متناسب با رقابت
• مطابقت با ضربالاجلها
• ارائه صحیح محصولات با استفاده از بستهبندی مناسب و مفاد تبلیغاتی
• پیگیری مشتریان عمده که طی نمایشگاه حاصل شدهاند.
گرایشهای جدید در تجارت بینالملل
تغییرات جدید و پیچیدهای در شیوههای تجارت بینالملل پدید آمدهاند اما برخی از موارد، پیامدهای گستردهای برای تولیدکنندگان داشتهاند:
مسائل اخلاقی نمایشگاهی/بازاریابی: کارورزان باید آگاه باشند که شرایط داخل کارگاههای آنان متناسب با روابطشان با بازارهای مصرفکننده است. مثلا بسیاری از شرکتهای مهم خردهفروشی در آمریکا و اروپا تعهدنامههایی را برای خرید کالایشان امضا کردهاند تا فقط از تولیدکنندگانی خرید کنند که دستمزد منطقی، شرایط کاری امن و سایر مزایا را در محیط کار تامین میکنند. خریدارانی که متعهد به بهبود شرایط کاری برای کارگاههای تامینکنندگان هستند، احتمالا الزامات مرتبط با این شرایط را در شرایط کسب و کار خود قید خواهند کرد.
مسائل محیطی: مثلا از تولیدکنندگان محصولات چوبی گواهینامه رسمی درخواست میشود که نشان میدهد الوار خود را از منبع اکولوژیکی مطابق با حفظ منابع طبیعی کسب کردهاند. اکنون بستهبندیهای کاغذی و مقوایی حاوی درصد بالایی از مواد قابل بازیافت هستند و با برچسب مشخص شدهاند. سایر تولیدکنندگانی که از مواد شیمیایی برای بهعملآوری منسوجات، چوب و فلز استفاده میکنند، تشویق میشوند تا از فرآیندهای دوستدار طبیعت استفاده کنند یا به آنها آموزش داده میشود تا روشهای مطمئنی برای انهدام ضایعات شیمیایی خود به کار گیرند.
مشارکتهای کسب و کار: سالهاست که واردکنندگان به محیطی که در آن محصول ساخته میشود، توجه نمیکنند یا کمتر توجهی به آن دارند. آنها معمولا تنها به ارزانترین محصول، با کمیت صحیح، در تاریخ تحویل صحیح، علاقهمند هستند. اما رقابت بازار به شدت نشان میدهد که محصولاتی با بهترین کیفیت و قیمت از روابط تولیدکننده - واردکنندهای ناشی میشوند که به یکدیگر اعتماد متقابل دارند، از یکدیگر حمایت میکنند و به سود متقابل دست مییابند. بسیاری از واردکنندگان روابط بلندمدت جدی با تعداد محدودی از تامینکنندگان برقرار میسازند. اکنون خریداران بزرگتر به طور منظم اطلاعاتی با ارزش در خصوص گرایشهای بازار در اختیار تولیدکنندگان قرار میدهند، به طور مرتب از کشور مصرفکننده و خروجیهای بازار بازدید میکنند، آموزش و رهنمودهایی برای توسعه محصول ارائه میدهند، آموزش بهداشت و ایمنی را در برنامه کار خود دارند و به بهرهوری اقتصادی و اجتماعی نیروی کار تولیدکننده کمک میکنند.
دستیابی به بهترین نتایج
روشن است که مشارکت در نمایشگاهها مزایای قابل توجهی برای تولیدکنندگان دربردارد. اما این منافع به صورت خودکار حاصل نمیشوند بلکه عمدتا به آمادگی و تعهد و سایر عوامل بستگی دارند. غرفهداران موفق کسانی هستند که:
تضمین میکنند کسب و کارشان واجد قابلیتهای ضروری برای ورود به بازارصادراتی است؛
بازار هدف بالقوه را از طریق استعلامات و بررسیهای محلی شناسایی میکنند
تحقیق کامل بازار را در کشور خود و بازار هدف انجام میدهند
میدانند که تعهد نسبت به استراتژی بلندمدت میتواند نتایج قابل توجهی دربرداشته باشد؛ و
طی سالیان متوالی در یک نمایشگاه شرکت میکنند تا به ایجاد اعتبار خود در بازار کمک کنند.
دانلود با کیفیت